Ανάγνωση του κορονοϊού από αντισπισιστική σκοπιά

Όλος ο κόσμος που μιλάει για τον κορονοϊό τον παρουσιάζει ως έναν σούπερ ντούπερ ιό που εμφανίστηκε “ξαφνικά” και προσβάλλει τους ανθρώπους σχεδόν σε όλη τη γη. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, δεν ήρθε ξαφνικά. Σχεδόν καμία από τις ασθένειες που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες δεν εμφανίστηκε ξαφνικά.

Με μία μικρή έρευνα για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 μαθαίνουμε ότι η αρχική μετάδοση εκτιμάται πως έγινε στην αγορά άγριων ζώων στην πόλη της Ουχάν της κίνας και η προέλευσή του σχετίζεται με τις νυχτερίδες, έχοντας ως πιθανό ενδιάμεσο ξενιστή τους παγκολίνους. Ο SARS-CoV-2 αποτελεί έναν από τους ιούς της οικογένειας των κορονοϊών, μεταξύ των SARS και MERS που επίσης έχουν προσβάλλει το ανθρώπινο είδος προκαλώντας επιδημίες. Ο SARS εμφανίστηκε το 2002 και πάλι στην κίνα με προέλευση και πάλι τις νυχτερίδες και ενδιάμεσο ξενιστή τη μοσχογαλή. Όσον αφορά τον MERS, το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε το 2012 στη σαουδική αραβία και η προέλευσή του βρέθηκε και πάλι στις νυχτερίδες με πιθανό ενδιάμεσο φορέα μετάδοσης στον άνθρωπο τις καμήλες (εξού ότι η νόσος έγινε γνωστή ως “γρίπη της καμήλας”).

Αν κοιτάξουμε και άλλους ιούς και ασθένειες, πέρα των κορονοϊών, θα παρατηρήσουμε παρόμοια φαινόμενα. Πρώτον, την προέλευση και μετάδοσή τους από τα ζώα και, δεύτερον, την εκδήλωσή τους κυρίως σε αστικά περιβάλλοντα. Τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι ο Έμπολα, η “νόσος των τρελών αγελάδων”, η “γρίπη των χοίρων” και η “γρίπη των πτηνών”. Η τελευταία σχετίστηκε με την πανδημία της ισπανικής γρίπης και με τον Η5Ν1 στην κίνα, ενώ ο ιοί της “γρίπης των χοίρων” συνδυαστικά με τους ιούς της “γρίπης των πτηνών” και με την κοινή γρίπη συνετέλεσαν στην εμφάνιση του Η1Ν1. Τη στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο κείμενο, μάλιστα, μελετάται η επανεμφάνιση του ιού Η5Ν8 της “γρίπης των πτηνών” σε βιομηχανίες πουλερικών στην Ευρώπη. Με λίγα λόγια, ο SARS-CoV-2, ο ιός που ευθύνεται για τη νόσο COVID-19, όπως και παρελθοντικοί ιοί που έχουν προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό τις τελευταίες δεκαετίες, προκλήθηκαν κυρίως από την εκμετάλλευση των ζώων από τους ανθρώπους και μεταδόθηκαν ραγδαία μέσα στα αστικά περιβάλλοντα.

Στα περιβάλλοντα, δηλαδή, που έχουν ήδη προσβληθεί εδώ και δεκαετίες από τον ιό της αστικοποίησης. Αυτά τα περιβάλλοντα είναι ήδη από μόνα τους εξαιρετικά επιβαρυμένα, αποπνικτικά και ανθυγιεινά, λόγω των εργοστασίων, των καυσαερίων, των αερίων που εκλύονται από τις χιλιάδες βιομηχανίες, των εξορύξεων, της αποψίλωσης των δασών, των τοξικών αποβλήτων κ.α. και του συνωστισμού στις μαζικές δομές των πόλεων, όπως τα ΜΜΜ, τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σούπερ μάρκετ, τα ιδρύματα, οι φυλακές, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κ.α. Πρόκειται για έναν ιό που έχει εγκλωβίσει εκατομμύρια υπάρξεις σε τοξικές πόλεις-φυλακές. Συνδέεται με τον ιό της βιομηχανοποίησης και τον ιό του καπιταλισμού που είναι υπεύθυνοι για καθημερινούς θανάτους και για κρούσματα ψυχικής υγείας άστεγων, τοξικοεξαρτημένων, μεταναστριών, άνεργων, εργαζομένων, ανασφάλιστων, φυλακισμένων κ.α. Σχετίζεται και εντείνει τον ιό της πατριαρχίας ο οποίος -παρότι προϋπήρχε- στο αστικό περιβάλλον εγκλωβίζει αμέτρητες γυναίκες σε ντουβάρια-σπίτια αντρών-προστατών και ευθύνεται για καθημερινές γυναικοκτονίες και κακοποιήσεις, βιασμούς, κρούσματα ψυχικής υγείας και παραίτησης από τη φροντίδα της εαυτής. Παρόμοια κακοποιητική συνθήκη επικρατεί και με άλλα ετεροκανονικά και μη ανήλικα άτομα, καθώς και με μη ανθρώπινα ζώα που επίσης αναγκάζονται να εγκλωβίζονται στον ίδιο χώρο με τους καταπιεστές τους.

Και αυτοί οι ιοί δεν προσβάλλουν μόνο τους ανθρώπους που επιβιώνουν μέσα στο αστικό – βιομηχανοποιημένο – καπιταλιστικό περιβάλλον. Εκεί μέσα, σε αυτά τα μεγαθήρια του πολιτισμού και της αστικο-περιβαλλοντικής πραγματικότητας, άνθρωποι έχουν επιλέξει, πέραν των άλλων, να εγκλωβίζουν σε άθλιες συνθήκες και να εκμεταλλεύονται μαζικά εκατομμύρια ζώα σε διάφορες δομές, όπως είναι η βιομηχανία κρέατος (χοίροι, πτηνά κ.λπ.), η αυγο-γαλακτο βιομηχανία, οι αγορές άγριων ζώων, οι ζωολογικοί κήποι, τα pet shop κ.λπ. Και το κύριο και βασικότερο πρόβλημα σε αυτό δεν είναι η “προσβολή” των ανθρώπινων ζώων από ασθένειες μέσω των μη ανθρώπινων ζώων, αλλά η καταστρατήγηση της αυταξίας των τελευταίων στη ζωή και την ελευθερία, πράγμα που θα εξακολουθούσε να ισχύει ακόμα και αν οι συνθήκες εγκλεισμού και εκμετάλλευσης ήταν “καλύτερες” ή “μικρότερης κλίμακας”, όπως στην επαρχία και στην ύπαιθρο. Αναφερόμαστε στον ιό του σπισισμού. Έναν ιό που μαστίζει τις κοινωνίες μας αιώνες τώρα και έχει εξαναγκάσει τρισεκατομμύρια μη ανθρώπινα ζώα σε μόνιμο περιορισμό της κυκλοφορίας, χωρίς τα ίδια να έχουν καν το δικαίωμα να πάρουν “άδεια με sms” για να βγουν έξω. Για την ακρίβεια, τα περισσότερα από αυτά έχουν ζωή με ημερομηνία λήξης. Γουρούνια, μοσχάρια, κοτόπουλα, αρνιά, κατσίκια, ψάρια κ.λπ. ζουν μέχρι να δολοφονηθούν στις βιομηχανίες κρέατος, τις ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ. Από όσα άτομα επιχειρούν να απεγκλωβιστούν ελάχιστα το καταφέρνουν με αίσιο τέλος, αφού τα περισσότερα δολοφονούνται την ώρα της σύλληψης ή λίγο μετά. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα -αποδράσεις ζώων από φορτηγά μεταφοράς τους σε σφαγεία, από φάρμες, γαλακτοβιομηχανίες, τσίρκο, ταυρομαχίες, ζωολογικούς κήπους κ.α. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μη ανθρώπινα ζώα επιβιώνουν σε συνθήκες σκλαβιάς. Ακόμα και τα πιο “τυχερά” εξ αυτών, τα σκυλιά και οι γάτες που είναι υιοθετημένα από ανθρώπους, βγαίνουν έξω μόνο αν οι άνθρωποι που τα φροντίζουν αποφασίσουν να τα βγάλουν μία βόλτα. Αν από την άλλη είναι αδέσποτα, δεν υπάρχει οικονομικό πρόστιμο, αλλά είτε άμεση θανατική ποινή (φόλες ή ευθανασία) είτε φυλάκιση (φυλακές φιλοζωικών οργανώσεων, ΔΙΚΕΠΑΖ κ.λπ.).

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που κατηγορούν τα μη ανθρώπινα ζώα για τη μετάδοση ιών στους ανθρώπους. Δεν έχει περάσει και τόσος καιρός, άλλωστε, από τις “τρελές αγελάδες”. Όλα θυμόμαστε πως την εποχή εκείνη θέμα συζήτησης δεν ήταν ασφαλώς να κλείσουν άμεσα όλες οι δομές εκμετάλλευσης μη ανθρώπινων ζώων, αλλά να βελτιωθούν οι συνθήκες και να προσέχουμε τη διατροφή μας. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, σε κάποια σημεία του κόσμου, άνθρωποι εξαπολύουν κυνηγητό προς τις νυχτερίδες δολοφονώντας τες. Αντί, δηλαδή, να σταματήσει άμεσα κάθε εμπορική δραστηριότητα και αγοραπωλησία νυχτερίδων, η λύση είναι να δολοφονηθούν οι νυχτερίδες. Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν προγράμματα μαζικών σφαγών σε φάρμες πουλερικών εξαιτίας του φόβου για μία έξαρση του Η5Ν8. Και φυσικά, τώρα, όπως και κάθε αντίστοιχη φορά, αναζητείται εμβόλιο για τον κορονοϊό κάνοντας πειράματα, βασανίζοντας και σκοτώνοντας, δηλαδή, μη ανθρώπινα ζώα στο βωμό της ιατρικής. Είναι ο ιός του σπισισμού. Ο ίδιος που μαζί με τον ιό της αστικοποίησης, της βιομηχανοποίησης, της πατριαρχίας και του καπιταλισμού απειλεί ανθρώπινα και μη ανθρώπινα ζώα στον πλανήτη γη καθημερινά. Και οι κορονοϊοί όπως και οι υπόλοιποι ιοί τέτοιου είδους μαζί με τις ασθένειες των τελευταίων δεκαετιών έρχονται να μας θυμίζουν ακριβώς αυτό. Ότι η μαζική ζωή στις πόλεις σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των μη ανθρώπινων ζώων αποτελεί την κυριότερη αιτία πρόκλησης ασθενειών πέρα από οποιαδήποτε άλλη. Ότι ο κορονοϊός είναι πρώτα και κύρια σύμπτωμα και όχι αιτία. Και ότι αν δε χτυπηθεί η ρίζα του προβλήματος, το πρόβλημα δε λύνεται, αλλά διαιωνίζεται.

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΖΩΩΝ

 

ΜΠΑΤΣΟΙ TV ΙΑΤΡΙΚΗ, ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΟΥΝΕ ΜΑΖΙ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ

ΛΥΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΒΙΑ, ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

 

ΠΑΡΑΣΙΤΑ – Αναρχική Συλλογικότητα για την Ολική Απελευθέρωση

parasita@riseup.net

parasita.espivblogs.net

Leave a Reply