Πανό και στένσιλ ενάντια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Με αφορμή τη δολοφονία του χιμπατζή από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στις 25 Ιούνη του 2022 και σε συνέχεια της συγκέντρωσης έξω από τη φυλακή στις 26 Ιούνη προβήκαμε σε παρεμβάσεις στην περιοχή της Κυψέλης και των Πετραλώνων με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη του ζητήματος. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 6 Ιούλη βάψαμε με στένσιλ στην περιοχή της Κυψέλης το σύνθημα “ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ, ΚΑΜΙΑ ΖΩΗ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙ” και την Πέμπτη 7 Ιούλη κρεμάσαμε πανό στην πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα που έγραφε “ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ, ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙ”.

Η συστημική και μιντιακή αγανάκτηση απέναντι στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δε μας πείθει. Το κράτος και οι θεσμοί του στηρίζουν εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη φυλακή αδιαφορώντας πλήρως για τα μη ανθρώπινα ζώα που βρίσκονται εκεί μέσα έγκλειστα ως εκθέματα στο εμπόριο του θεάματος για χάρη της ανθρώπινης διασκέδασης. Οι συνθήκες στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι γνωστές από πάντα, όπως είναι γνωστοί και οι θάνατοι ζώων τα προηγούμενα χρόνια, για παράδειγμα των έξι δελφινιών τη χρονιά 2012-2013 και η δολοφονία των δύο τζάγκουαρ τον Δεκέμβρη του 2018. Η δολοφονία του χιμπατζή λίγες μέρες πριν είναι ακόμα ένα τέτοιο περιστατικό που το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει τη συνθήκη κολαστηρίου που επικρατεί στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Τα μίντια από την άλλη ως γνωστών δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο πέρα από την είδηση και την τηλεθέαση. Σαν αποτέλεσμα, βρήκαν άλλο ένα “πιασάρικο” ζήτημα να ασχοληθούν και να απασχολήσουν τους/ις θεατές – αναγνώστ(ρι)ες και το υποτιθέμενο ενδιαφέρον τους γκρεμίζεται μπροστά στη σιωπή τους όλα τα χρόνια της ύπαρξης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Δε θα περιμέναμε φυσικά κάτι διαφορετικό από τα φερέφωνα της κυριαρχίας.

Όσον αφορά στην κοινωνική αντίδραση απέναντι στη δολοφονία του χιμπατζή είναι δικαιολογημένη. Ωστόσο, το κυνήγι ζώων και η αρπαγή τους από το φυσικό τους περιβάλλον, η φυλάκισή τους, η επιβίωσή τους σε ένα καθεστώς αιχμαλωσίας, ελεγχόμενων γεννήσεων και αναπαραγωγής, ο βασανισμός για την εκπαίδευσή τους με σκοπό να γίνουν ανιματέρ για τους ανθρώπους και η εκμετάλλευσή τους ως εκθέματα πίσω από κάγκελα αρκούν από μόνα τους για να εγείρουν αντανακλαστικά εναντίωσης, απέχθειας και μίσους για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όπως και για κάθε άλλη δομή εγκλεισμού και εκμετάλλευσης μη ανθρώπινων ζώων.

Τα ζωολογικά πάρκα είναι μία μόνο μορφή της εκμετάλλευσης των μη ανθρώπινων ζώων στο πλαίσιο του ανθρώπινου πολιτισμού μαζί με πολλές άλλες . Η συστημικότητα της αντικειμενοποίησης τους, της υποτίμησης της ζωής τους και η άποψη για αυτά πως αποτελούν όντα κατώτερης διαλογής είναι η νόρμα σε μία ανθρωποκεντρική και σπισιστική κοινωνία. Εξού και ότι οι δολοφονίες μη ανθρώπινων ζώων δεν είναι εξαιρέσεις αλλά κανονικότητα.

ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΖΩΩΝ

ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ
ΚΑΜΙΑ ΖΩΗ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΠΑΡΑΣΙΤΑ – Αναρχική Συλλογικότητα για την Ολική Απελευθέρωση
parasita@riseup.net
parasita.espivblogs.net

Leave a Reply